Expertkommentatorn vaknar till liv med krönika

I sommar har jag fått tillfälle att jobba lite extra som expertkommentator. Främst för Sveriges Television i morgonsoffan, men även för Sveriges Radio och Borås Tidning. I det sistnämnda mediet fick jag förmånen att reflektera över Usain Bolts karriär och det tomrum han lämnar efter sig. 

I går avslutade Usain Bolt inte bara VM i London, utan även sin fantastiska mästerskapskarriär. Han lämnar som den störste friidrottaren någonsin och tomrummet efter jamaicanen känns redan stort som ett svart hål.

För nio år sedan stod jag placerad cirka 20 meter bakom mållinjen inne i Pekings mäktiga OS-arena Fågelboet. Det var dags för final på 100 meter för herrar. Jag var där som expertkommentator för SVT och det fanns en känsla av förväntan i luften.

Jag hade följt den unge sprintern Usain Bolt under ett antal år och han hade sprungit fort redan som 15-åring. På VM i Osaka 2007 såg jag honom bli tvåa på 200 meter och försäsongen och kvalomgångarna på OS hade skvallrat om att det nu var en ny nivå på jamaicanen.

När han passerade mållinjen exakt 9,69 sekunder efter att startskottet gått, var det början på en magisk karriär med mängder av guldmedaljer och världsrekord. Till och med de något friidrottsovana kineserna fattade att något utöver det vanliga hade inträffat. Det spreds en märklig stämning på läktaren. En form av eufori kombinerat med osäkerhet över om det vi precis upplevt verkligen var på riktigt. Usain Bolt vann med två tiondelar, vilket är en evighet på 100 meter.

Usain Bolts storhet har tre huvudsakliga ingredienser:
1. Han har tävlat i friidrottens paradgren.
2. Nivån på resultaten har varit häpnadsväckande.
3. Han har en karisma som säljer friidrotten långt bortom resultaten han presterat.

Ingen är på samma nivå och för mig är han världens bästa idrottare alla kategorier. Kanske till och med genom alla tider.
Jämför man finalloppet på 100 meter i Peking med världsrekordloppet i Berlin året därpå, genom att analysera splittiderna för varje 10 meter, så kan man dessutom se han inte fick på det perfekta loppet i sin karriär.
Så vad händer nu när Usain Bolt lägger av? Försvinner allt intresse för sporten? Ja, det blir onekligen ett stort tomrum att fylla. Och frågan är om det finns någon som har samma karisma och kan prestera på samma nivå.
Den största nordiska VM-framgången i London står Karsten Warholm för med sin överraskande seger på 400 meter häck (Daniel Ståhl i all ära). Norge har fullständigt kokat över av glädjeyra över sprintguldet.
Warholm har dessutom en personlighet som kommer sälja sporten i många år framöver. Kanske blir han det stora affischnamnet nu när Bolt lägger av, även om jag helst hade sett att det varit en kvinna som varit nästa stora stjärna.

Vi har vår egen svenskamerikan Armand Duplantis, som endast 17 år gammal hoppar 5,90 m och i år har krossat juniorvärldsrekordet. Han har förmågan att ta stavhoppet och friidrotten till en ny nivå. Lägg på lite muskler på killen och han kommer att utmana världsrekordet i framtiden.
Men någon ny Bolt är svår att hitta. Jag är tacksam över att på plats få se några av hans bästa lopp. Världens snabbaste man genom alla tider kommer att bli ihågkommen i många år. Lycka till med fotbollskarriären och tack för showen!